Star Stable tar in Egmont som partner

Peter Liljestrand, Ola Ahlvarsson och Johan Edfeldt köpte rättigheterna till ett cd-rom spel – nu cashar de in på sitt hästäventyr.

På måndagen kom nyheten att Egmont-ägda Nordisk films investeringsarm satsat 160 miljoner kronor på spelbolaget Star stable.

Star stable är ett onlinespel där barn från hela världen samlas för att rida på sina digitala hästar och genomföra uppdrag i en fiktiv, magisk värld. Som ett World of warcraft med mindre svärd och mer hästar helt enkelt.

Parterna var i sina utlåtanden hemlighetsfulla kring detaljerna i själva äffaren förutom att Nordisk film tog en substantiell minoritetsandel av ägandet.

Nu uppger källor till Breakit att hela spelboalget värderas till närmare 700 miljoner kronor i affären. Det innebär att Nordisk film tar en ägarandel på över 20 procent i bolaget. Källorna kan dessutom berätta att det inte rör sig om någon nyemission, istället är det grundartrion med Ola Ahlvarsson, Johan Edfelt och Peter Liljestrand som sålt delar av sitt innehav.

Ola Ahlvarsson är kanske det mest kända namnet av de tre för technördar, eftersom han grundat kontorshotellet Epicenter.

När Breakit når Peter Liljestrand bekräftar han att han sålt delar av sitt innehav men vill inte kommentera affärens detaljer mer än så.

“När Egmont kom och knackade på dörren med ett erbjudande var det väldigt attraktivt. Det är väldigt bra för bolaget att få in en partner med stort kunnande och en bra investeringshorisont”, säger han.

 Star stables digitala framgångsresa började för sju år sedan när de tre personerna kom över rättigheterna till ett dataspel med samma namn. Då fanns spelet endast i cd-form men skulle snart göras om i helt digital form. Sedan dess har spelet byggt upp en bas på 14 miljoner registrerade använder och 2016 omsatte bolaget drygt 130 miljoner kronor.

“Vi har varit med i 7–8 år nu. Jag var den första att investera när det fanns noll omsättning och noll anställda. Vi har nått dit vi är idag i princip med egna medel och har fått hjälpa till från styrelsehåll. Vi har alltid sagt nej till stora externa investerare innan men här kändes det rätt”, säger Peter Liljestrand.

Peter Liljestrand kommer från början från sportvärlden där han bland annat investerat i rättigheter till stora ligor som Premier League och NHL. Numera är han även medgrundare av e-sportbolaget Esportal.

Vad han ska göra med de nya pengarna han har fått loss vill han inte säga för mycket om men hintar om att han kommer satsa vidare på e-sportnischen.

“Jag var med när det begav sig med tv-rättigheter och att skapa underhållning av den gamla sporten. Jag ser samma utvecklingspotential här, även om beteendet är lite annorlunda”, säger han.

Peter Liljestrand och Johan Edfelt planerar att sitta kvar i Star stables styrelse.

Peter Liljestrand, medgrundare av Star stable. Foto: Press.

https://www.breakit.se/artikel/13342/grundarna-cashar-in-nar-star-stable-far-nya-agare-valdigt-attraktivt